Ompelu- ja vaatetusteknologia
Tällä kurssilla tarkoituksena on syventää omaa osaamistaan ompelun ja vaatetuksen parissa. Kurssillamme tehtäviin harjoituksiin kuuluvat:
- Paitakauluksen valmistaminen
- College -housujen valmistaminen
- Housujen etukappaleen valmistaminen
- Rannekkeen ompelu
Näiden harjoitusten lisäksi teemme kurssityön, jonka teemana on "haasta itsesi". Saimme siis tehtäväksi pohtia erilaisia mahdollisia kurssitöitä. Pohdintojen jälkeen tuli tehdä kolme muotikuvaa kolmesta erilaisesta ideasta, joiden pohjalta valitsemme minkä työn teemme.
Valitsin omaksi kurssityökseni kauluspaitamekon. Tarkoituksena olisi, että mekosta tulisi ryhdikäs, mutta rento. Kangas olisi paperimaista, jolloin mekkoon saataisiin sen kaipaamaa ryhtiä ja veistoksellisuutta.
Seuraava vaiheemme oli hakea vähintään kolme erilaista kangastilkkua kurssityötämme varten. Minä hankin neljä tilkkua, jotka ovat kaikki hyvin erilaisia. Yksi on karheaa pellavaa, toinen paperimaista puuvillaa, kolmas oikein ohutta ja laskeutuvaa kangasta ja neljäs jotain vaihtoehdon kaksi ja kolme väliltä. Tilkkuja tutkiessani rupesin miettimään, mitä jos mekosta poistettaisiin hihat kokonaan? Ja mitä jos kangas olisi sittenkin kauniista laskeutuvaa ja kevyttä kangasta? Onneksi näitä vaihtoehtoja voidaan vielä pohtia tulevilla demoilla ja suunnitelmia voi aina muuttaa.

Kevät on edennyt pitkälle. Koronapandemia keskeytti koulun ja kontaktiopetuksen. Tällä kurssilla saimme vaihtoehdoiksi toteuttaa alkuperäinen kurssityö itsenäisesti, jos siihen on mahdollisuus tai tehdä 1/4 vaatteita, joista kävisi ilmi vaatteen ompelujärjestys. Minä aion toteuttaa alkuperäisen kurssityöni kotona.
Ompelukone on nyt viety huoltoon ja kankaat on ostettuna. Seuraavaksi tulisi löytää sopiva kaava, jota pääsisin muokkaamaan. Olohuonekin pitää laittaa uusiksi, jotta saan enemmän tilaa työskentelylle. Onneksi opettaja on vain sähköpostin tai tekstiviestin päässä ja hän on valmis auttamaan meitä opiskelijoita mahdollisimman paljon. Opiskelijoiden tulee myös raportoida työskentelynsä etenemistä viikko viikolta, jotta opettaja pystyy paremmin valvomaan edistymistämme.
Kaavojen metsästykseen siis! (vk 14)
Kaavat löytyivät eurokankaan nettisivuilta. Käyttämäni kaava löytyi nimellä BURDA-6760 K100. Muistaakkseni kaavat maksoivat noin 11€ ja mukana tuli engalanninkieliset ohjeet. Äidin vanha ompelukone piti huoltaa ja siinähän vierähti nopeasti muutama viikko, sillä huolto tapahtui Tampereella ja minun oli palattava takaisin Raumalle. Mutta kone tuli kuntoon ja pääsin vihdoin aloittamaan ompelun viikolla 16. Muut asiat, kuten uuden asunnon remontointi vei kuitenkin voiton ja taas kurssityön eteneminen lykkääntyi. Viikolla 17 hätä meinasi iskeä ja kurssityö oli aloitettava.
Ensimmäinen muistisääntö: tee aina kokeiluversio/sovitusversio! Sovitusversiossa voi sitten rauhassa tehdä virheitä ja muokkauksia. Varsinaisen vaatteen työstö sujuu sen jälkeen huomattavasti jouhevammin.
Englanninkieliset ohjeet tuottivat hienoisia ongelmia, kun ei aivan meinannut ymmärtää mitä seuraavaksi pitäisi tehdä, vaikka englantia ymmärränkin varsin hyvin. Onneksi apuna oli äiti ja kurssin opettajakin oli vain tekstiviestin päässä. Apu nimittäin tuli tarpeeseen. Ei meinannut pieni ihminen mitenkään ymmärtää, miten kaulus tulisi liittää pääntiehen. Siitäkin selvittiin ja hyvä kaulus tulikin. Sovitusveriosta huomasi myös, että kaava on liian iso eikä aivan istu. Kaavan kokotaulukko oli myös hieman "harhaanjohtava". Omat mittani vastasivat nimittäin koon 42 kaavoja vaikka normaalsiti käytän koon 36 vaatteita. Varsinaisiin kaavoihin tehtiin siis pieniä muutoksia ja varsinainen työ saatiin alkuun.
Työjärjestys oli suurinpiirtein seuraava:

1. Kappaleiden
huolittelu siksakilla
2. Muotolaskosten
ompelu
3. Takakappaleiden
ompelu yhteen
4. Taka-
ja etukappaleiden ompelu olkapäältä yhteen
5. Kauluksen
valmistaminen
6. Kauluksen
ja kaarrokkeen sovittaminen pääntiehen ompelu
7. Sivusaumojen
ompelu
8. Hihan
sivusauman ompelu
9. Hihan
sovittaminen ja ompelu
10. Hihansuun
ompelu
11. Helman
huolittelu ja ompelu
Työ oli vaativa. Kaava ei ollut helpoimmasta päästä ja kangas sitäkin vaativampi. Tähän olisi kannattnut käyttää kevyttä ja laskeutuvaa kangasta. Nyt käyttämäni kangas oli jämäkkää ja neulanjäljet näkyivät erittäin selkeästi. Jämäkkä antoi vaatteelle ryhtiä, mikä oli minulla tavoitteena, mutta teki ompelusta osittain haastavaa.

Kurssin tavoitteena oli haastaa itsensä ja sen totisesti tein. Olen tyytyväinen lopputulokseen. Ensi kerralla osaan vielä paremmin ja pystyn välttämään tässä työssä tehdyt virheet. Tähän työhön onkin hyvä päättää nämä opinnot!